For arbeid i høyden er hjelmen en avgjørende del av personlig verneutstyr. Levetiden til en hjelm påvirkes av flere faktorer, inkludert materialkvalitet, bruksmiljø og vedlikehold.
For arbeid i høyden er hjelmen en avgjørende del av personlig verneutstyr. Levetiden til en hjelm påvirkes av flere faktorer, inkludert materialkvalitet, bruksmiljø og vedlikehold.
Både Kask, Zekler, Petzl og Cresto har satt 10 års levetid på hjelmene sine. Og 10 år etter produksjonsdatoen skal hjelmene byttes ut, selv om den ikke viser synlige tegn på skade eller ikke har vært i bruk. Dette fordi strukturene og beskyttelsen i materialene forringes etter så mange år. Sikkerheten kan dermed ikke garanteres.
Ved aktiv bruk anbefales det av alle produsenter å bytte hjelmen etter 3–4 år, eller tidligere hvis den utsettes for tøffe forhold. Faktorer som temperaturendringer, UV-eksponering og bruk kan også påvirke hjelmens beskyttelsesevne over tid. Hjelmen må derfor kontrolleres jevnlig.
Sjekk produksjonsdatoen
Produksjonsdatoen finner du vanligvis på innsiden av hjelmen, ofte som en datokode eller et symbol. Dette hjelper deg med å holde oversikt over hjelmens alder og planlegge utskifting i henhold til produsentens anbefalinger.
Årlig kontroll
Hjelm kan defineres som personlig verneutstyr (PVU) og skal kontrolleres årlig av en kompetent person / godkjent instruktør. Dette er nedfelt i Arbeidstilsynets forskrift om organisering, ledelse og medvirkning
En kompetent person er en som er kvalifisert, opplært og godkjent til å utføre periodisk kontroll på fallsikringsutstyr. Vårt kurs, Sakkyndig fallsikring, gir godkjent kompetanse til å utføre periodisk kontroll av fallsikringsutstyr.
Vi kan også utføre kontrollen for deg, ta gjerne kontakt.
Viktige faktorer for å forlenge hjelmens levetid
Regelmessig inspeksjon: Sjekk hjelmen for sprekker, deformasjoner, misfarging eller løse deler. Skader kan redusere beskyttelsen.
- Riktig lagring: Oppbevar hjelmen på et tørt, kjølig sted, beskyttet mot direkte sollys og kjemikalier.
- Unngå kjemikalier: Unngå kontakt med løsemidler, oljer eller andre kjemikalier som kan svekke materialet.
- Skift ut etter støt: Selv uten synlige skader bør hjelmen byttes etter en kraftig støt, da den interne strukturen kan være kompromittert.
- Vedlikehold av tilbehør: Bytt ut slitte eller skadede deler som innvendig polstring eller visir for å opprettholde komfort og sikkerhet.
Ved å ta disse forholdsreglene bidrar du til en tryggere arbeidsplass og forlenger hjelmens funksjonelle levetid.
Spørsmål? Vi hjelper deg gjerne!