Ved arbeid på tak er det lovpålagt med sikring mot fall.
Arbeid i høyden innebærer risiko, og særlig takarbeid kan være farlig hvis sikkerheten ikke tas på alvor. Fall er en av de vanligste årsakene til alvorlige arbeidsulykker i byggebransjen, men med riktig utstyr og gode rutiner kan risikoen reduseres betydelig.
For arbeidsgivere som har arbeidstakere, eller andre de er ansvarlig for som skal utføre arbeid på tak, er det viktig at de setter seg inn i de lover og forskrifter som er relevante for slikt arbeid.
Arbeidsgiver skal etter Arbeidsmiljøloven sørge for sikring av sine arbeidstakere mot fall ved å forsikre seg om at det finnes tilstrekkelig sikring på arbeidsstedet. I tillegg stilles det krav til arbeidsgiver i Forskrift om utførelse av arbeid om opplæring, risikovurdering ved arbeid i høyden, prioritering av kollektivt fallsikringssystem fremfor personlig fallsikringssystem, samt bruk av fallsikringssele dersom det er fare for fall fra høyde.
Usikker på regelene? Vi kan alt du trenger å vite. Ta kontakt!
Ttilstrekkelig sikring betyr enten å hindre at arbeid utføres nærmere enn 2 meter fra kant – dette gjelder kun for flatt tak inntil 6 grader helning – eller bruk av et fallsikringssystem. Fallsikringstiltak skal etableres alle steder hvor det er fare for fallhøyde over 2 meter utfor kant eller gjennom svake bygningsdeler som f.eks. takvinduer. Sikringstiltak må vurderes også der fallhøyden er mindre enn 2 meter.
Valg av fallsikringstiltak
Normalt skilles det mellom falloppfangende (med falldemper) og fallforhindrende fallsikringssystem samt kollektivt og personlig fallsikringssystem. Kollektivt fallsikringssystem gir trygghet for flere personer samtidig uten behov for personlig fallsikring og skal brukes der det lar seg gjøre. Det
anbefales at det hovedsakelig velges løsninger som hindrer fall - såkalt fallforhindrende - da selv et kort fall i falloppfangende fallsikringssystem kan medføre personskader.
Valg av fallsikringstiltak bør gjøres i prosjekteringsfasen slik at søknad om samtykke til oppføring av bygg kan vise planlagte fallsikringstiltak.
Hva er kollektivt fallsikringssystem?
Et kollektivt fallsikringssystem er en fallsikring som beskytter flere personer samtidig uten at de trenger personlig verneutstyr (PVU) som forankringsliner eller seler. Disse systemene er utformet for å redusere risikoen for fall fra høyder og gir en sikker arbeidsplattform.
Eksempler på kollektive fallsikringssystemer:
- Rekkverk og barrierer – Faste eller midlertidige installasjoner langs kanter av tak, plattformer eller stillas.
- Stillaser med godkjente sikringer – Arbeidsplattformer med innebygde sikkerhetstiltak som rekkverk og fotlister.
- Sikkerhetsnett – Montert under arbeidsområdet for å fange opp personer eller gjenstander ved fall.
- Lukket arbeidsplattform (f.eks. sakselift eller stillas) – gir en sikker overflate å arbeide uten risiko for fall.
Kollektiv fallsikring prioriteres i henhold til "fallhierarkiet", som sier at risiko bør fjernes eller sikres kollektivt før man vurderer personlig fallsikring.
Personlig fallsikringssystem
Kollektivt fallsikringssystem skal i størst mulig grad benyttes som fallsikringstiltak. Der det installeres forankringsanordninger for personlig fallsikringssystem må det som del av risikovurderingen planlegges for redning. Personell må ha opplæring i relevant type redning. Planlegging av personlig fallsikringssystem utføres i samarbeid med leverandører av produktene siden de har inngående kjennskap til hvordan fallsikring best kan oppnås.
Forankringsanordninger må plasseres slik at:
- Det ikke blir pendel ved fall, spesielt ved utvendige hjørner
- Fallengden blir kortest mulig
- Det ikke blir risiko for å treffe utkragede elementer på bygget.
Dokumentasjon og kontroll
Permanente forankringsanordninger må ha dokumentasjon som viser at de er egnet for det bruksområdet og den konstruksjonen de skal brukes på. Forankringsanordninger må være sertifisert for samtidig bruk av minst 2 personer, og helst 3 personer eller mer.
Periodisk vedlikehold skal utføres minst en gang hver 12. måned og resultat fra vedlikeholdet skal dokumenteres. Eier av fallsikringsutstyret er ansvarlig for at det utføres periodisk vedlikehold av fallsikringsutstyret. Arbeidsgiver må påse at bruker av fallsikringsutstyret gjør visuell kontroll av utstyret og kontrollerer at årlig kontroll er utført.
God opplæring er nøkkelen
For at arbeid på tak skal være trygt, må de som utfører det ha nødvendig kunnskap, ferdigheter og erfaring i bruk av personlig fallsikringsutstyr og redning. AAK Safety tilbyr sertifiserte kurs og sikkerhetsløsninger for arbeid i høyden.
Ta gjerne kontakt for mer informasjon om hvordan vi kan hjelpe deg med å jobbe tryggere!