En historie om fjellsport til industri i klatremekkaet Romsdal.
– Sikkert arbeid i høyden har alltid vært en del av oss. Det ligger i blodet vårt, og det har det alltid gjort, sier daglig leder Yngve Grüner i AAK Safety.
AAK Safety har sine røtter i de majestetiske fjellene i Romsdalen. Selskapet, som i dag er Norges markedsleder innen og opplæring i arbeid i høyden, startet som et kompetansemiljø basert på erfaringer fra klipper og fjelltopper verden over.
Fra Trollveggen til oljeplattformen og tilkomstteknikk som metode
På 1980-tallet ble Romsdalen et internasjonalt kjent klatremekka, takket være spektakulære fjell som Trollveggen og dramatiske redningsoperasjoner i krevende terreng. Det var her AAKs historie begynte, med en lokal klatregruppe som utviklet spesialkompetanse for ekstreme situasjoner.
– Romsdalen har alltid vært et sted for bratte utfordringer, både i fjellsport og sikkerhet. Det ga oss inspirasjon til å ta vår kompetanse til nye høyder.
I 1987 grunnla Fred Husøy Aak Fjellsportsenter, et tilbud for dem som søkte bratte opplevelser i trygge omgivelser. Senteret ble raskt et samlingspunkt for klatrere og fjellsportentusiaster fra hele verden. Men det var ikke bare klatringen som satte AAK på kartet.
I 1989 begynte selskapet å utvikle metoder og utstyr for å overføre fjellsportens tilnærming til industrien. Dette førte til det første oppdraget på oljeplattformen Gullfaks A i 1990 – en milepæl som markerte starten på en ny æra for tilkomstteknikk (TT) på norsk sokkel.
Banebrytere innen sikkerhet
Suksessen på Gullfaks A banet vei for en hel bransje. I dag er tilkomstteknikk regulert gjennom nasjonale standarder og sidestilt med tradisjonelle metoder som stillas. TT har også blitt en viktig metode i landbaserte operasjoner.
– Det vi lærte i fjellet, tok vi med oss til industrien. Evnen til å jobbe trygt i ekstreme situasjoner er universell, enten det gjelder klatring i Trollveggen eller inspeksjon på en oljeplattform.
Anne Grete Nebell, en av de første kvinnelige sikringslederne i AAK, brukte hver ledige stund til å utforske fjellene. I likhet med veldig mange andre kolleger. Her fra Mongejura i Romsdalen.
Fokus på opplæring og innovasjon
Kombinasjonen av fjellsport og industri gjorde det naturlig for AAK å satse på kurs og opplæring. Fra starten har selskapet vært kjent for sine skreddersydde kurs og sitt fokus på forståelsesbasert læring. Målet har alltid vært å gi deltakere kunnskapen de trenger for å ta sikre og selvstendige valg i høyden.
AAK har også vært en innovatør innen utstyr for arbeid i høyden. Selskapet har samarbeidet med internasjonale aktører som britiske Troll og utviklet en komplett portefølje av produkter. I dag er AAK Safety en ledende leverandør i Norge, med et dedikert team av kundeveiledere som forstår utfordringene kundene står overfor.
En viktig stemme i bransjen
Gjennom årene har AAK tatt en aktiv rolle i å forme bransjen. Selskapet har bidratt til utviklingen av internasjonale og nasjonale standarder, og har vært en viktig rådgiver for både store og små bedrifter.
– Vi har alltid følt et ansvar for å dele av kunnskapen vår. Sikkerhet i høyden kan ikke bli oversett, og vi ønsker å bidra til at både arbeidslivet og myndighetene tar dette på alvor.
Tro mot røttene
Til tross for veksten og utviklingen har AAK aldri mistet forbindelsen til fjellsportmiljøet. For selskapet er fjellet både en kilde til inspirasjon og en base for kunnskap og rekruttering. Flere av pionerene som overførte erfaringene fra bratte eventyr i Romsdalen til industrien, er fortsatt aktive i selskapet.
– Romsdalen er en del av vår identitet. Det var her det hele startet, og det er her vi henter inspirasjon til å fortsette å utvikle oss.
I løpet av sin reise har selskapet hatt mange navn – Aak Fjellsportsenter, AAK Industrisikring, AAK AS og AAK Group. I dag er navnet AAK Safety, og oppdraget er like klart som det alltid har vært: å sikre arbeid i høyden og å sørge for at alle kommer trygt hjem.
– Sikkert arbeid i høyden er mer enn en jobb for oss. Det er en livsstil.